Obecny czas to Czw 22:22, 23 Lis 2017 | Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zobacz posty bez odpowiedzi
Forum Wilkołak Strona GłównaForum Wilkołak Strona Główna
Użytkownicy Grupy Rejestracja Zaloguj

Satyricon - Black metal
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Wilkołak Strona Główna » Muzyka
Zobacz poprzedni temat | Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
olek
Duch


Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kudowa Zdrój

PostWysłany: Śro 14:01, 15 Sie 2007    Temat postu: Satyricon - Black metal

Satyricon - norweski blackmetalowy zespół


Cytat:

W 1990 roku powstaje zespół Eczema. Został on założony przez muzyków: Sigurd Wongraven (Satyr), Håvarda Sørensena (Lemarchand), Vegarda Blomberga (Wargod) i Carla-Michaela Eide (Exhurtum). W roku następnym zespół zmienia nazwę na Satyricon.

W czerwcu 1992 roku zostaje nagrany pierwszy materiał demo, Satyricon, który zawiera 4 utwory. W tym samym roku następują pierwsze zmiany w składzie osobowym zespołu. Po odejściu Exhurtuma jego miejsce zajmuje Kjetil Haraldstad (Frost). Od zespołu odchodzi również Lemarchand.

Kolejny rok działalności Satyricona przynosi drugie nagranie demo – The Forest Is My Throne, zawierający 3 utwory. Po nagraniu tego demo zespół opuszcza Wargod. W tym roku zespół wydaje pierwszy album studyjny Dark Medieval Times, nagrany w sierpniu i we wrześniu 1993 roku. Teksty utworów płyty są napisane zarówno w języku angielskim jak i norweskim. Do Satyra i Frosta dołącza Tomas Haugen (Samoth).

W maju 1994 roku grupa nagrywa drugi album studyjny, The Shadowthrone, złożony z 7 utworów. Przy nagrywaniu tego materiału brał udział studyjny klawiszowiec, Steinar Johnsen. W roku 1995 Satyricon wydaje razem z grupą Enslaved split The Forest Is My Throne/Yggdrasil. Na miejsce dotychczasowego basisty zespołu wchodzi gitarzysta Ted Skjellum (Kveldulv), a rolę basisty przejmuje Satyr.

Skład zespołu

Obecni członkowie

* Sigurd Wongraven (Satyr) - gitara, śpiew, instrumenty klawiszowe, gitara basowa
* Kjetil Haraldstad (Frost) - perkusja

Byli członkowie

* Ted Skjellum (Kveldulv, Nocturno Culto) - gitara (Darkthrone)
* Håvard Sørensen (Lemarchand) - gitara
* Vegard Blomberg (Wargod) - gitara basowa
* Tomas Haugen (Samoth) - gitara basowa (Emperor, Zyklon)
* Carl-Michael Eide (Exhurtum) - perkusja

Muzycy sesyjni

* Steinar Gundersen - gitara prowadząca
* Lars Norberg - gitara basowa
* A.O Gronbech - gitara
* Jonna Nikula - instrumenty klawiszowe
* Joey Jordisson - perkusja
* Steinar Sverd Johnsen "S.S." - fortepian
* Geir Bratland - fortepian
* Andrea Haugen - śpiew (Nemesis Divina)
* Victor Brandt - gitara basowa



Dyskografia

Płyty studyjne

* Dark Medieval Times - (1993)
* The Shadowthrone - (1995)
* Nemesis Divina - (1996)
* Rebel Extravaganza - (1999)
* Volcano - (2002)
* Now, Diabolical- (2006)

Minialbumy / Single

* Megiddo - (1997)
* Intermezzo II - (1999)
* K.I.N.G. - (2006)
* The Pentagram Burns - (2006)

Demo

* All Evil - (1992)
* The Forest Is My Throne - (1993)

Kompilacje

* The Forest Is My Throne / Yggdrassil (split z Enslaved) - (1996)
* Ten Horns - Ten Diadems - (2002)

Wideografia

* "Mother North" - (1996)
* "Roadkill Extravaganza" - (2001)
* "K.I.N.G" - (2006)
* "The Pentagram Burns" - (2006)



Mother North
[link widoczny dla zalogowanych]

Fuel For Hatred
[link widoczny dla zalogowanych]

K.I.N.G.
[link widoczny dla zalogowanych]

The Pentagram Burns
[link widoczny dla zalogowanych]

co sądzicie o Satyriconie?? moim zdaniem troche sie zeszmacili płytą "now diabolical" jest pare kawałków fajnych... cholerna komercha dopada wszystkich...

Post edytowany przez TroxVan
Dane pobrane z
[link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez olek dnia Czw 11:06, 30 Sie 2007, w całości zmieniany 1 raz
...
Zobacz profil autora
Powrót do góry
TroxVan
Przywódca Stada Administrator


Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 1731
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Turek
Płeć: Wilk

PostWysłany: Śro 15:02, 15 Sie 2007    Temat postu:

Nie wiem co sądzić bo pierwsze słysze na przyszłośc prosił bym o linki do serwera gdzie można zespolu posluchać.

Satyricon - fuel For Hated
http://www.youtube.com/watch?v=GOzHGLjt8eI

Satyricon - K.I.N.G
http://www.youtube.com/watch?v=3IGUuDVJM6w

Satyricon - Repined Bastard Nation
http://www.youtube.com/watch?v=dsfhUS3VRpQ

gdybyś ty podał te linki byś zareklamował tą kapele lepiej bo wiedział byś jakie kawałki pokazać a ja zrobiłęm to losowo Smile
...
Zobacz profil autora
Powrót do góry
Diva Satanica
Wilkołacze Szczenie


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 537
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Wilczyca

PostWysłany: Śro 15:09, 15 Sie 2007    Temat postu:

Jak dla mnie pierwsze dokonania Satyricon rządzą... Przestali podobać mi się na "Volcano". "Now, Diabolical" to już wolniejsze tempa i nie ten Satyricon, który kiedyś kopał porządnie zad, z płyty podobają mi się raptem 2 kawałki "The Pentagram Burns" i "K.I.N.G.".
...
Zobacz profil autora
Powrót do góry
olek
Duch


Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kudowa Zdrój

PostWysłany: Czw 8:56, 16 Sie 2007    Temat postu:

czyli nie jestem sam:p
...
Zobacz profil autora
Powrót do góry
Diva Satanica
Wilkołacze Szczenie


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 537
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Wilczyca

PostWysłany: Czw 9:04, 16 Sie 2007    Temat postu:

W sumie to nawet ktoś kto nie jest zbytnio zapoznany z blackiem powie, że jest znaczna różnica między starymi, a nowymi dokonaniami.
...
Zobacz profil autora
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Wilkołak Strona Główna » Muzyka
Wyświetl posty z ostatnich:   
 
 
Wszystkie czasy w strefie GMT
Skocz do:  

Strona 1 z 1


Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Theme created OMI of Kyomii Designs for BRIX-CENTRAL.tk.