Obecny czas to Czw 22:30, 23 Lis 2017 | Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zobacz posty bez odpowiedzi
Forum Wilkołak Strona GłównaForum Wilkołak Strona Główna
Użytkownicy Grupy Rejestracja Zaloguj

Leszek Możdżer - Klasyczna/Jazz
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Wilkołak Strona Główna » Muzyka
Zobacz poprzedni temat | Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
TroxVan
Przywódca Stada Administrator


Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 1731
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Turek
Płeć: Wilk

PostWysłany: Pią 11:54, 26 Paź 2007    Temat postu: Leszek Możdżer - Klasyczna/Jazz




Cytat:
Leszek Możdżer (właśc. Lesław Możdżer, ur. 23 marca 1971 w Gdańsku) - polski pianista jazzowy, absolwent Gdańskiej Akademii Muzycznej.

Tworzył muzykę z takimi muzykami jak: Zbigniew Preisner, Jan A.P. Kaczmarek, Zbigniew Namysłowski, Lester Bowie, Kazik Staszewski, Michał Urbaniak, Bończyk&Krzywański, Janusz Radek, Tymon Tymański, Lars Danielsson i David Gilmour.


Życiorys

Muzyką jazzową zainteresował się w klasie maturalnej. W 1993 roku otrzymał wyróżnienie indywidualne na Jazz Juniors. Rok później zajął I miejsce w Międzynarodowym Konkursie Improwizacji Jazzowej w Katowicach.

Zwyciężał dziesięciokrotnie we wszystkich kolejnych ankietach czytelników "Jazz Forum" w kategorii fortepian, dwa razy został uznany Muzykiem Roku (1995-96), otrzymał za to również nagrodę Fryderyka (1998). Laureat Paszportu Polityki w roku 2004. 2 października 2006 podczas uroczystej inauguracji roku akademickiego 2006/2007 na Akademii Ekonomicznej w Krakowie został uhonorowany Złotą Batutą.
Koncert w Filharmonii Rzeszowskiej (październik 2006)
Koncert w Filharmonii Rzeszowskiej (październik 2006)


Dyskografia

Płyty autorskie

* Chopin - impresje (1994)
* Anniversary Koncert For Hestia (1996; Leszek Możdżer & Adam Pierończyk Duo)
* Facing the Wind (1996; Leszek Możdżer & David Friesen)
* Talk to Jesus (1996; Leszek Możdżer Sextet)
* Live in Sofia (1997; Leszek Możdżer & Adam Pierończyk)
* Chopin Demain-Impressions (1999-2003)
* Birthday Live (2001; Możdżer, Walicki, Konrad, Olejniczak)
* Sen Nocy Letniej (2003)
* 19-9-1999 (2003; Leszek Możdżer & Adam Pierończyk)
* Bal w Operze (2003)
* Nienasycenie (2003)
* Rewizor (2003)
* Solo in Ukraine (2003)
* Teatrowi Logos na XV-lecie (2003)
* Piano (2004)
* Piano live (2004; CD+DVD)
* PUB 700 (2004)
* Metalla Pretiosa (2004; Olo Walicki, Leszek Możdżer, Maurice de Martin & The Gdansk Philharmonic Brass)
* Makowicz vs. Możdżer at the Carnegie Hall ([[2004]Adam Makowicz & Leszek Możdżer)]
* Adam Makowicz & Leszek Możdżer)- Wrocław; DVD)
* Live in Warsaw (2005; Adam Klocek & Leszek Możdżer)
* The Time (2005; Leszek Możdżer, Lars Danielsson & Zohar Fresco)
* Nieszpory” – Artyści Polscy Janowi Pawłowi II (2006 )
* Between us and the light (17 listopada 2006; Leszek Możdżer, Lars Danielsson & Zohar Fresco )
* Pasodoble (27 kwietnia 2007; Lars Danielsson & Leszek Możdżer)


Z Miłością

* Miłość (1993)
* Taniec Smoka (1994)
* Not Two (1995)
* Asthmatic (1996)
* Talkin' about life and death (1997)
* Sztos (1997)


Jak dla mnie bardzo miło go się slucha , pozwala zapomnieć o wielu sprawach , jego muzyka wprowadza ( oczywiście nie karzde wynonanie ) w Utiopijne doznania spokoju i nie tykalności. Bardzo miło mi jak słysze go czytajac ksiarzke z bosymi stopami na grzejniku. Zapraszam do posluchania:

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

genialne ( choc nie jestem pewqnei czy jego ale naperno to gra.)
[link widoczny dla zalogowanych]

Wspaniałe... ( pierwszy kawałek jaki słyszałem jego wiel lat temu od Kaśki K. dostałem )
[link widoczny dla zalogowanych]


Text pobrany z
[link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez TroxVan dnia Wto 11:26, 13 Lis 2007, w całości zmieniany 1 raz
...
Zobacz profil autora
Powrót do góry
Diva Satanica
Wilkołacze Szczenie


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 537
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Wilczyca

PostWysłany: Nie 18:52, 04 Lis 2007    Temat postu:

Klasyczna? Z tego co mi wiadomo, pan Możdżer jest pianistą jazzowym. Świetnym pianistą, należy dodać. Każde jego dokonanie budzi zachwyt, a i na żywo utwory wypadają nieziemsko dobrze. Byłam, miałam okazję usłyszeć i jestem pod wielkim wrażeniem. Tym bardziej, że zagrał moje ulubione "Sanctus". Z innych utworów bardzo lubię "Smells Like Teen Spirit" Nirvany w jego wykonaniu, "Asta" wszystkie części, wspaniałe wykonania utworów Chopina i cały soundtrack z "Nienasycenia". Coś pięknego.

No i jeszcze duży plus dla Leszka za to, że zagrał na "The Apostasy" Behemoth, co prawda to niewielki fragment, ale tak niesamowity, że brak słów.
...
Zobacz profil autora
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Wilkołak Strona Główna » Muzyka
Wyświetl posty z ostatnich:   
 
 
Wszystkie czasy w strefie GMT
Skocz do:  

Strona 1 z 1


Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Theme created OMI of Kyomii Designs for BRIX-CENTRAL.tk.